Monday, November 28, 2011

SAYUR KAILAN IKAN MASIN SEMPENA AWAL MUHARRAM

Hari ini adalah public holiday ye...AWAL MUHARAM....so lepak2 kat rumah jer sambil masak....teringin nak makan sayur kailan ikan masin.. .. kebetulan ada saudara mara datang...yg heavy2  my sister jer yang masak...dia org baru sampai dari KL...adiknya relax lar sikit seminggu ni.....heee....

Apa lagi start lar proses2 memasak. Lebih kurang setengah jam jugak lar kan ...nak memotong n sediakan bahan2 yang diperlukan... macam nilah resepinya yer..

bahan:
500 gm kailan.. potong dan rendam sekejap
4 ulas bawang putih *
4 biji cili api (yg ni pakai cili burung...kg mali....yg biasa xdak dlm fridge ) * 
sedikit belacan *
2 ulas bawang besar (di potong bulat)
1 ekor ikan gelama masam buang tulang
2 sudu sos tiram

cara:
Panaskan minyak dalam kuali.....goreng ikan masin sehingga masak....lepas tu masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi (bertanda *) sehingga kekuningan... masukkan pula sos tiram....kalau nak kan berkuah, taruh sedikit air...tp jgn terlalu banyak ye..masukkan sedikit gula...garam tak perlu letak coz sos tiram memang dah masin..agak2 secukup rasa....kemudian masukkan sayur kailan dan bawang besar yang telah di potong bulat.....masak sehingga kailan menjadi lembut dan agak2 layu..... tutup api...sedia untuk dihidang.....(Pic terdelete lak)

No comments:

Post a Comment